Gratis warmte uit de omgevingslucht
Vroeger hadden airco's voornamelijk als doel ervoor te zorgen dat de lucht gekoeld werd in een ruimte op bijvoorbeeld een warme zomerdag. Tegenwoordig hebben airconditioners veel meer verschillende functies. Zo kunnen airco's de lucht koelen, de luchtvochtigheid op peil houden, de lucht zuiveren en filteren. Tegenwoordig kunt u ook uw huis verwarmen met airco. Wanneer een airco voorzien is van een warmtepomp, kan de airco ruimtes niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Om een ruimte te verwarmen met airco wordt de koelcyclus gewoon omgedraaid.
De warmtepomp airco haalt de warmte (energie) uit de ruimte en wordt aan de buitenlucht afgegeven als de airco in de koelstand staat. Wanneer u juist wilt verwarmen, haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte om aan de ruimte af te geven. Bij het verwarmen wordt dus niet, zoals bij een verwarming, warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen plaats. Doordat de warmte niet opgewekt, maar enkel verplaatst wordt, is dit een erg energie-efficiënte manier om een ruimte te verwarmen. Ten opzichte van traditionele verwarming heeft het verwarmen met airco dus een groot energetisch voordeel. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel. Wanneer er 1 kw elektrische energie aan toegevoegd wordt aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kw. De warmtepomp haalt dus als het ware gratis warmte uit de omgevingslucht. Ook bij lagere buitentemperaturen blijven de warmtepompsystemen de meest efficiënte systemen om te verwarmen. Hierbij is het wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het ontwerp van de installatie en de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de glasoppervlakte, volume, isolatie, oriëntatie en geografische ligging. Een selectie van een warmtepomp moet op een zorgvuldige manier plaatsvinden wanneer u uw huis wilt gaan verwarmen met een airco. Bij de selectie moet voor een capaciteit gekozen worden voor een buitentemperatuur van -15°c , afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.
Airco’s die koelen én verwarmen
Naast de traditionele airconditioning systemen die alleen koelen, zijn er ook airco’s die koelen óf verwarmen. Twee uitvoeringen zijn mogelijk:
1. Airconditioning met warmtepomp
Vrijwel alle airco’s zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte onttrokken aan de buitenlucht die aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de airconditioning met warmtepomp van de airco een zeer hoog rendement (C.O.P.) kan hebben. Soms zelfs van maar liefst 500%. Kortom, uit 1 kW elektriciteit wordt 5 kW koeling of warmte geproduceerd.
Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de CV-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.
2. Airconditioning met warmtepomp inverter airco
Coolaction heeft bij bijna alle airco’s de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioning systemen. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airco uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter airco’s stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen-en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel, tochtvrij binnenklimaat. De inverter airco’s zijn uiterst stil en hebben circa 40% lager energieverbruik dan de conventionele split airco’s.
Waarom zijn warmtepompen "magisch"?
Het begint allemaal met de zon. De zon verwarmt onze atmosfeer en de bovenste laag van de aardkorst. De jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling ligt 50 keer hoger dan het totale energieverbruik van onze planeet. Dit maakt van de zon een grote en onuitputtelijke bron van energie.
Op zonnige dagen kunt u de thermische energie van de zon voelen op uw huid. Maar ook op bewolkte en zelfs koude, winterse dagen is er thermische energie aanwezig in de lucht. In Oostenrijk alsook in de Scandinavische landen, wordt deze thermische energie, door middel van een warmtepomp, benut om de woning te verwarmen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat uit een warmtebron (bv de buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om de warmtepomp aan te drijven.
Een warmtepomp onttrekt thermische energie (warmte) uit de omgeving.
Bij een ''lucht-lucht'' warmtepomp wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht. Dit gaat via een buitenunit die zoals de naam al doet vermoeden, buiten de woning wordt geplaatst.
In deze unit zit een compressor die met behulp van een koelmiddel in staat is om warmte aan de omgevingslucht te onttrekken en deze vervolgens op te warmen. Dit opwarmen gebeurt door een gas samen te persen. Hierbij komt warmte vrij. Denk maar aan een fietspomp: wanneer je een aantal keer krachtig pompt wordt de fietspomp warm. De warmte wordt via een ventilator, die in de woning is geplaatst, de woonruimte ingeblazen.
In het geval van een “lucht-water" warmtepomp onttrekt deze warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingscircuit van uw Chalet/woning. De warmtepomp maakt hiervoor maakt hiervoor gebruikt van een speciale koelvloeistof die warmte kan transporteren.
Compressor "het hart van de warmtepomp"
De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat de warmte op relatief lage temperatuur "oppompt" tot een voldoende hoge temperatuur. Het is ook het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektrische energie gebruikt.
Warmte uit de buitenlucht, en kan dat als het vriest?
Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt is deze nog steeds voorzien van energie. Lucht van -10° Celsius is relatief koud maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. In een koeltechnisch proces is het eenvoudig een koudemiddel in een warmtewisselaar te koelen naar -25°C. Bij contact met lucht van -10°celsius deze wisselaar de buitenlucht dus verder afkoelen en dus warmte onttrekken aan deze lucht. Deze warmte wordt verder in het koeltechnisch proces getransformeerd naar een bruikbaar niveau + 40 tot +60 °Celsius en zal zo bruikbaar zijn voor het verwarmen van een woning, winkel, kantoor, chalet etc.